Fastelavn står for døren, og store og små bornholmere, glæder sig til at finde kostumerne frem fra gemmerne. Både fastelavn og karnevallet, giver teaterglade entusiaster mulighed for at klæde sig ud og holde festlige sammenkomster. Faktisk er fastelavn er en gammel tradition, med teaterhistorisk relevans.
Fastelavnsspil og æselfester
I middelalderen, blev fastelavn set på som en slags folkelig ventil, hvor folket fik lov til at udleve sine kødelige lyster og behov, inden det hele blev forbudt i fastetiden. I kirken blev det arrangeret såkaldte æselfester, hvor man lavede små teaterstykker, hvor man trak æsler med ind i kirken, og spillede parodier af præster og gudstjenester.
PÅ 1400-1500-tallet blev der i de nordiske lande opført såkaldte fastelavnsspil, typisk gennemsyret af obskur komik. Fastelavnspil blev traditionelt opført af omrejsende teatertrupper, eller håndværkere, som gik fra dør til dør og lod sig beværte. I Danmark var det unge som agerede skuespillere. Den dag i dag går børn og unge rundt fra dør til dør, men i stedet for at spille små teaterstykker, synger de, “Hvis jeg ingen boller får så laver jeg ballade”, mens de håber på at fylde taskerne med slik.
Både fastelavn og karneval var traditionelt set optakten til fasten, og den hellige tid som kom påsken. Fastelavn var altså forbundet med fest, og frås, inden fasten gik i gang.
I dag forbinder vi fastelavn med børnenes fest, hvor de klæder sig ud og slår katten af tønden. Karnevaller, som fastelavn blev kaldt i Sydeuropa, eksisterer også i bedste velgående, både i Europa og i resten af verden.
Fastelavnsfest for store og små
Vi kan se flere spor fra teateret, både i fastelavn og karnevallet, hvor man klæder sig ud og påtager sig en rolle. Dette er noget som stadig væk kan fungere som en ventil, for både børn, unge og voksne. Fastelavn er for alle, det er bare at finde et godt kostume frem, og være med til fejringen. Traditionelt set var fastelavn tiden hvor alt var tilladt, inden fasten gik i gang. Hvorfor ikke lade sig inspirere, og benytte anledningen til at klæde sig ud.
For børnene bliver der afholdt fastelavnsfest i skoler og børnehaver, hvor de selvfølgelig får muligheden for at slå katten af tønden. Men hvorfor ikke samle vennerne til en Bornholms bedste fastelavnsfest, hvor I klæder jer ud og hygger jer med at slå katten af tønden?
Det eneste du behøver, er at købe en fastelavnstønde, samle vennerne, finde kostumerne frem fra loftet, servere noget god mad og drikke og grine til den lyse morgen.