Kan du huske de herlige julekalendere fra tv, Jullerup Færgeby og Vinterbyøster, som har talt til efterhånden flere generationer af børn? Vi skal helt tilbage til 1973 for at finde det år, da Vinterbyøster blev vist første gang, og året efter, i 1974, fulgte Jullerup Færgeby efter.

Folk, der i dag er omkring de 60 år gamle, så disse julekalendere, da de selv var børn, og i dag er det måske deres børn og børnebørn, der har haft fornøjelsen af de hyggelige tv-serier. Ja, vi vil hævde, at de hører til en genre inden for julekalendere i tv, som er de hyggeligste, der er produceret.

Det glade postbud

dukke julekalenderDer er noget troskyldigt over det glade postbud, når han triller rundt i Vinterbyøster med posten til byens borgere og forretninger, mens han synger Postens sang, som de fleste kender den dag i dag, og som er blevet en af de populære julessange, som du kan finde mange flere af her – både nye og gamle sange.

Ellers handler Vinterbyøster om, hvordan alle de almindelige mennesker, der lever i deres daglige trummerum, møder eksotiske mennesker i form af cirkusfamilien Caramella fra Cirkus Caramella. De ‘overvintrer’ hvert år i deres bedstemors hus i byen, og så er der lagt i kakkelovnen til 24 hyggelige og sjove afsnit.

Kærlighed bliver det selvfølgelig også til, når bagersønnen Julius brænder varm på cirkusdatteren Dorabella. Og det er jo ikke anderledes, end at hvor Julius drømmer om det spændende cirkusliv, drømmer Dorabella om den rolige tilværelse som bagerjomfru. Sådan er græsset altid grønnere på den anden side!

Jullerups mysterier

Hvor Vinterbyøster fokuserede på samspillet mellem forskellige mennesker med forskellige baggrunde og forskellige drømme, er Jullerup Færgeby historien om en skattejagt, som finder sted i den lille havneby.

Her bor børnene Kaja, Knud og Anton i fyrtårnet, og de ror hver dag ind til byen. Sammen med vennerne Jonas oog Vera finder de et skattekort, og så går jagten på den mystiske skat ellers i gang. De bliver hjulpet af Kaptajn Guus, som den dengang så populære Poul Thomsen fra tv-udsendelserne med titlen ‘Dus med dyrene’ lagde stemme til.

Det var populært at lave børne-tv med dukkefigurer i 1970’erne, ikke bare i Danmark, men også i udlandet. Serierne her er genudsendt flere gange, Jullerup Færgeby senest i 2014.