Commedia dell´arte er en teaterform, som var utroligt populær på den italienske halvø fra omkring 1600 til 1800. I mange former for teater var det kun mænd, der kunne være skuespillere, og er det stadig nogle steder i verden. Men i Commedia dell´arte, som også senere affødte pantomimeteateret, som vi kender det fra Tivoli i København hvert år til jul, blev en kvinde en utrolig kendt skuespillerinde for sin tid. Isabella Andreini blev født i 1562 og var en veluddannet kvinde, da hun slog sine folder hos komediegruppen Compagnia dei Comici Gelosi, som var meget populær hos de adelige og fyrstelige slægter i Norditalien. Endda den franske konge Henrik den tredje skulle have været en stor fan.

En komedie i denne kunstform havde et fast manuskript, men bestod også af en høj grad af improvisation. Temaerne var kendte, og karaktererne fra de forskellige historier gik ofte igen, da de problemstillinger, man håndterede, ofte var den samme.

Som tidligere nævnt er en scenekunstformen pantomime udsprunget af commedia dell´arte, og pantomimeteknik blev ofte brugt i en forestilling. Pantomime bruger mimeteknikker, musik, sang og interaktion med publikum til at skabe en god stemning. Flere karakterer i det moderne pantomime stammer fra commedia dell´artes repertoire af karakterer. Heriblandt kan nævnes den måske mest kendte karakter: Harlekin. Et andet vigtigt aspekt af commedia dell´arte var, at skuespillerne ofte var maskerede, og derfor mener man også at commedia dell´arte er udsprunget af karnevalet i Venedig, grundet en karakter som siden hen blev fast bestanddel af commedia dell´arte, men i realiteten blev udviklet til karnevalet i 1570.

Modsat den antikke græske teater, som var stationært på en fast scene, var commedia dell´arte en gruppe af scenekunstnere, der rejste rundt i Italien og resten af Europa. De rejste sågar til Moskva for at optræde. De optrådte på midlertidige scener bygget til formålet på pladser rundt omkring i byerne, hvortil de kom.