dukkejulekalenderEn ting som er lige så sikker som januarudsalg og julepynt i oktober måned er julekalenderen. Den kommer hvert år – helt uden undtagelse. Og tak for det! For alle danskere – store som små har i hvert fald en eller to yndlingsjulekalendere, som de bare kan se igen og igen. Herunder kan du blive klar til årets julekalendere på dansk TV – du kan også finde mere spændende læsning om Danske julekalender.

Danske julekalendere igennem tiden

Konceptet julekalender på TV er nu faktisk ikke nogen dansk opfindelse, men derimod en svensk. De begyndte nemlig allerede helt tilbage i 1960 at vise julekalender på deres statskanal Sveriges Television. Danmark var dog også selv ret tidlige ude, da de allerede i 1962 begyndte samme koncept.

Den første danske julekalender hed Historier fra hele verden og bestod af mindre film, kludeklip og dukker. Og igennem tiden har DR vist rigtig mange forskellige julekalendere, og et tema som er gået igen, er dukker. Dukker er nemlig en rigtig nem og simpel måde at gøre fortællingerne lidt mere spændende for børn, som synes det er så kedeligt at kigge og høre på voksne mennesker tale.

Igennem tiden er der også kommet flere julekalendere til i takt med, at der er kommet flere TV-stationer til. Og årligt kommer der i hvert fald mindst en ny julekalender, ligesom der også ofte er en julekalender for de voksne.

Anton du har revnet dine bukser!

En af de mest populære julekalendere herhjemme er Jullerup Færgeby, hvor ovenstående citat da også stammer fra. Julekalenderen udspiller i den lille havneby ved navn Jullerup Færgeby. Her følger vi de tre venner Anton, Kaja og Knud, som alle bor i fyrtårnet, men som dagligt ror ind til byen for at hænge ud med vennerne Vera og Jonas. Under en af deres lege finder de mystisk skattekort og sammen med den gamle Kaptajn Guus, går de på en episk skattejagt.

En anden populære julekalender er Vinterbyøster, som udkom i 1973 – altså året før Jullerup Færgeby. I Vinterbyøster følger vi cirkusfamilien Caramella, som har Cirkus Caramella. Og i en måned hvert år bor de så sammen i bedstemorens villa i Vinterbyøster. Og under deres månedlange ophold, forsøger cirkusfamilien at forberede og øve sig til den kommende cirkussæson, mens bedstemoreren har travlt med at lappe det store cirkustelt. Det sker dog ikke helt uden opmærksomhed fra resten af byen og i en måned virker alt næsten kaotisk, men ikke desto mindre ender det hele ret lykkeligt, da cirkusfamilien formår at skaffe et stort juletræ til byens borgere.